Nygårdens geder

DEN NUBISKE GED

Den nubiske ged er blevet indført til Danmark gennem zoologiske haver. Det er en kødged af lettere race med et roligt temperament. Pelsen er tæt og kort og findes i mange forskellige farvevarianter. Et af den nubiske geds mest markante kendetegn er de lange hængeører og romer-næsen. Den danske nubiske ged er middelstor. En elegant og harmonisk ged med et roligt og tillidsfuldt temperament. Den nubiske ged er et dyr med symmetri, en stærk og livskraftig udstråling og god type.

BOERGEDEN

Boergeden er i 1993 importeret til Danmark via New Zealand fra Sydafrika. Racen er robust og meget omgængelig. Boergeden er en ged med lange, hængende ører og romernæse. Pelsen er hvid med brunt hoved og hals, ensfarvede røde, brune og sorte dyr ses også. Boergeden er en mellemstor og tung ged. Den har et ædelt hoved, runde bagudbøjede horn, en løs, smidig og foldet hud (specielt hos bukke) og i perfekt balance. Geden skal være feminin, let tilspidset foran (set fra siden). Bukken, derimod, fremtræder tungere i hoved, hals og forpart. Den Traditionelle Boerged er et dyr med symmetri, en stærk og livskraftig udstråling og har et godt temperament.

BESØG HOS NYGÅRDENS GEDER

Det er tilladt at gå ind til gederne. Gedernes hal må dog ikke betrædes.
Det er ikke tilladt at fodre gederne. Hvis gederne bliver fodret vil de tro at alle besøgende har mad med, hvilket gederne ikke kan styre. Så vi beder venligst til, at gederne ikke bliver fodret, ej heller med nedfalden frugt osv.

 


AKTIVITETER I
KIRSEBÆRHAVEN

Vi siger godmorgen
til alle dyrene

 


Nygårdens kaniner

HVORDAN LØFTER DU EN KANIN?

Når en kanin skal løftes skal du sørge for, at den ikke kan hoppe ned, og at den
nedre del af rygraden og hofterne er støttet. En fingerregel er, at den ene hånd støtter brystet og ens fingre er under armhulerne på kaninen. Den anden hånd holder vægten af kaninen og skal være under dens bagdel. Bagbenene skal stikke ud, så kaninen ikke kan rive eller bide.

KANINØRER SIGNALERER HUMØRET

Det er ikke så svært at lære at tolke din kanins humør. Din kanins ører fortæller nemlig rigtig meget. Ved at læse ørernes placering kan du se hvilken sindstilstand, din kanin befinder sig i. En let ændring af ørets retning kan signalere den store forskel på om kaninen er nysgerrig eller ved at angribe.

BESØG HOS KANINERNE

Det er tilladt at gå ind til vores kaniner.
Husk at lukke lågen når I træder ind eller går ud igen.
I må gerne fodre vores kaniner med græs og mælkebøtter.
Når kaninerne er i deres hus, har de helle. Prøv at lokke dem ud med græs og mælkebøtter.


Nygårdens påfugle

BIOLOGI

Fuglen yngler i Indien og Sri Lanka. Den lever i skove, hvor den bygger reder på jorden. Hunnen lægger 4-8 æg. Påfuglen lever hovedsageligt af frø, men også af og til insekter og frugt.

Arten er mest kendt for hannens storslåede hale. Påfuglen er Indiens nationalfugl.

BESØG VED PÅFUGLENE

Det er ikke tilladt at gå ind til vores påfugle.
Det er IKKE tilladt at fodre vores påfugle.


Nygårdens gæs

GRÅGÆS

Grågåsen er den største og kraftigste af de grå gæs (slægten Anser) med sin længde på 75-90 cm og et vingefang på 147-180 cm. Forvingerne er på oversiden karakteristisk lysegrå. Ben og næb er lyserøde.

Arten ses i Danmark typisk under trækket i flokke på 10-50 fugle, der flyver i kileform eller på linje, mens de udstøder deres karakteristiske ru og hæse skrig, der ofte går over i falset.

ORIGINAL LEGARTH

Original Legarth gæs er store og hurtigvoksende, og bla. derfor er racen meget eftertragtet til kødproduktion i Europa.

BESØG VORES GÆS

Det er ikke tilladt at gå ind til vores gæs.
Det er tilladt at fodre vores gæs med græs og snegle (på eget ansvar), dog ikke med nedfalden frugt.

VÆRD AT VIDE OM GÆS:

Ynglepladser:

Gåsens rede bygges skjult på dens levesteder, gerne i høj rørbevoksning. Den yngler med den samme mage år efter år og lægger herefter 4-9 æg omkring begyndelsen af april. Disse udruges i løbet af 28-29 dage, hvorefter ungerne er flyvefærdige efter yderligere 50-60 dage.

 

Et gammelt husdyr:
Gåsen er et gammelt husdyr. Af gamle egyptiske kalkmalerier fremgår det, at egypterne for 4000 år siden var bekendt med at tvangsfodre gæs for at udvikle den fede gåselever. Ved arkæologiske udgravninger i Egypten har man fundet knogler fra meget store tamgæs. Disse gæs, der kan dateres til tidsrummet fra 600 år før til 200 år efter Kristi fødsel, har været større end den største nukendte race. I Danmark var gåsen et velkendt husdyr i den tidligste historiske tid. Så langt tilbage der er beskrivelser af gåseholdet, har stubmarkerne spillet en vigtig rolle i produktionen af slagtegæs, idet græsset blev sat ud på disse arealer for at samle spildkorn.

 

Gæs på friland:
Intet andet fjerkræ er som gåsen knyttet til græsningsarealer. Såvel vild som tamgæs er ihærdige græssere. Gæs har farvesyn, og vil på lang afstand kunne afgøre, om et græs-areal tilbyder saftigt, sprødt græs eller stive pinde. Det ideelle græsningsareal for gæs er en stor åben mark med udsyn til alle sider. Er der mulighed for svømmevand bruger de gerne dette, men tager ikke ophold.

Gæs er fanatiske vegetarer og flokdyr!


Nygårdens løbeænder

LØBEAND

Løbeænder er vanvittig sjove, men de er mere højrøstede end de fleste andre racer. De er pingvinerne indenfor anderacer, meget opretstående. De er ikke nemme at få til at gå ind om aftenen. De spiser dræbersnegle og er meget aktive til at afpatruljere området for snegle. De kan ikke flyve, højst hoppe samt bakse lidt med vingerne og hvis de var så heldige at gøre det samtidig med et lille vindstød kommer de max. 2 meter frem – aldrig højt op.

Der er mange meninger om hvor løbeanden stammer fra, men de fleste mener den kommer fra Indien. Løbeanden mindede oprindelig om en slank Pekingand. Men på grund af koncentreret avl, er dens udseende ændret til det helt aparte.

 

Vægt:
Andrik ca. 1600 – 2250 g., and ca. 1350 – 2000 gram. Løbeanden er en umådelig flittig æglægger. Top æglægger kan lægge over 200 æg om året.

BESØG VORES LØBEÆNDER

 Vores løbeænder løber frit rundt i Kirsebærhaven, hvor de selv afgører hvor tæt på sig at vores gæster får lov til at komme, men det er IKKE tilladt at gå ind i deres hus, da de i løbet af sommeren bl.a. også ligger på æg.
Det er tilladt at fodre vores ænder med græs og snegle (på eget ansvar), dog ikke med nedfalden frugt.


Nygårdens heste og ponyer

VORES HESTE OG PONYER
Femmi

Født den 25. maj 2002
Race: Fjordhest

Dalhøjgårds Atilla

Født den 12. marts 2009
Race: Fjordhest

Fagur fra Gravholm

Født den 30. april 1995
Race: Islænder

Troja W

Født den 16. februar 1998
Race: Hafliner

Lille Fod

Født den 1. maj 2008
Race: Shetlandspony

Baby

Født den 1. maj 2009
Race: Shetlandspony

BESØG VORES HESTE OG PONYHER

Det er ikke tilladt at gå ind til de heste og ponyer hvor det er skiltet.
Det er tilladt at fodre vores heste med græs (eget ansvar) dog ikke med nedfalden frugt.

 

 


AKTIVITETER I
KIRSEBÆRHAVEN

Ponytrækning og
snobrødsbagning.


Nygårdens papegøje Andrea

LIDT OM ANDREA

Andrea elsker at der synges og danses for hende, og danser tit også med ved bl.a. at rykke fra side til side. Andrea får i weekenderne frisk morgenbrød med smør.
Hun elsker smør (det er smøret, der bliver slikket af først)! Andrea er også med ude og gå tur når hun har lyst, og når det sker, så sidder hun på skulderen af Nygårdens medarbejdere, dem som hun er tryg ved. Andrea vælger selv hvem hun vil give sin opmærksomhed. Andrea kan sige rigtig mange forskellige ting som farvel, godmorgen, Anette, goddag m.m. Andrea vil ikke sige ting på kommando, hun snakker kun hvis hun har lyst. Dyrlægen kommer og klipper Andreas negle, næb og flyvefjer, hvilket betyder at Andrea ikke kan flyve. Hvis vi valgte at hun beholdte sine flyvefjer, var vi nød til at hun skulle sidde i sit bur. Dette ville være synd for Andrea, da hun altid siden hun blev født, har siddet ovenpå sit bur.

BESØG VORES PAPEGØJE ANDREA

Andrea er en meget sød og omgængelig papegøje, som kan blive utrolig træt ligesom os andre, når hun skal være på i mange timer, især i højtider og feriesæsoner hvor Nygården gæstes af mange. Vi har derfor lavet et “hertil-og-ikke-længere” skilt, som er for at skåne Andrea, så hun bedst muligt kan nyde at have besøg ved hendes bur. Vi vil derfor bede jer om at vise hensyn, og ikke komme tættere på end hvad skiltet fortæller. Andrea sidder som regel på toppen af buret, hvor hun følger livets gang i gårdbutikken, samt optræder når hun har lyst. – Og JA, det er bestemt ikke altid at hun gider, men sådan er Andrea, en papegøje fra 1989, som ikke gør ting uden at hun selv har lyst!

VÆRD AT VIDE OM ANDREA

Hun er født den 13. maj 1989.
Hun er en guldbrystet blå ARA, ARARARAUNA.
Hun blev opfostret af sine forældre.
Hendes far hed Albert udklækket i 1958.
Hendes mor hed Jacob udklækket i 1968.
Hun har været hos den samme ejer siden d. 28. september 1989.
Hun flyttede ind på Nygården i april 2010.